Sep 8, 2012

Taufu Telur Goreng Tomyam dan Cuti-Cuti Musim Panas 2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua teman-teman dan juga pembaca.Sebenarnya  sudah agak lama saya tidak mengemaskini dan mengupdate blog saya.Semuanya adalah gara-gara cuti musim panas di Turki yang agak lama iaitu diantara bulan Jun sehingga bulan August yang sudah.Dan semesti saya dan keluarga keluar dari Turki bercuti ke beberapa negara Eropah diikuti pulang ke tanahair untuk menjalani ibadat puasa dan juga berhari raya di tanahair bersama keluarga di tanah air tercinta dan hanya kembali ke Turki pada 2 minggu yang sudah dan tugas sebagai surirumah bermula lagi.

Selama berada di tanah air saya berkesempatan berkunjung ke beberapa buah kedai buku ternama di Malaysia dan membeli beberapa buah buku masakan melayu dan pelbagai yang saya balik ke Turki sebagai rujukan untuk saya memenuhi menu anak-anak dan keluarga.Salah sebuah buku yang menarik minat saya untuk mencuba adalah hasil nukila Chef Hanieliza iaitu Penambat Selera 50 Hidangan terbitan PTS Millenia Sdn Bhd.Rasanya tak perlu saya ceritakan la siapa Chef Hanieliza kerana kebanyakkan rakyat Malaysia pasli mengenali siapa beliau.Saya pernah juga mencuba beberapa resipi daripada Chef Hanieliza sebelum ni dan apa yang boleh saya komen resipi beliau senang dan ringkas tanpa perlu menyediakan bahan-bahan yag rumit....

Resipi pertama daripada buku 50 hidangan yang dicuba baru-baru ini setelah berada di Turki adalah Taufu Goreng Tomyam buat santapan anak-anak dan suami baru-baru ini...: )


TAUFU GORENG TOMYAM

Resipinya adalah : -

Bahan A :

3 batang taufu/tauhu telur  (dipotong 2)
5 batang kacang buncis (dipotong pendek)
1 batang kecil lobak merah (dipotong kecil)
1 pokok daun ketumbar (dipotong pendek)
3 helai daun limau purut (dikoyakkan)
1 cawan minyak masak
1 kiub pes tomyam
1/2 cawan air
garam secukup rasa

Bahan B:

1 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 batang serai (diketuk)
10 biji cili api (diketuk)

Cara-cara membuatnya adalah :

  1. Panaskan minyak dan gorengkan taufu telur sehingga garing.Angkat dan masukkan dalam pinggan.
  2. Tinggalkan separuh minyak dan tumiskan bahan B terlebih dahulu dan kacau rata hingga naik bau.
  3. Masukkan pes tomyam,garam dan air,biarkan mendidih.
  4. Masukkan daun limau purut,kacang buncis dan lobak merah.
  5. Apabila mendidih,barulah kita masukkan taufu yang sudah digoreng tadi ke dalam kuali.Tutup api.
  6. Taburkan daun ketumbar dan siap untuk dihidangkan.
Semenjak tiba di Ankara setelah 2 bulan kami meninggalkan rumah inilah pertama kali tangan ini memasak.Betul la kata orang tua-tua setelah menjadi isteri dan surirumah jangan terlalu lama membiarkan dapur tak berasap nanti skill hilang.

Oh ya....cuti-cuti musim panas baru-baru ni kami berkesempatan berkunjung ke beberapa negara di Eropah dan boleh saya katakan cuti-cuti yang agak panjang dan memenatkan buat anak-anak2 tapi kesudahannya masing-masing berpuas hati kerana banyak juga tempat2 menarik di sekitar German,Itali,Perancis dan Monaco yang sempat kita kunjungi dan menjadi kenangan manis buat kami sekeluarga


Our Car Hired from Hertz in Munich Germany.Kami start our journey from Munich dan drive down to Innsbruck and spend 3 nites 2 days in Innbruck Australia.Terima kasih kepada GPS TomTom for making this trip the memorable ones for us


Proud being Malaysia.Ke mana saja kami pergi bendera kebanggaan senantiasa berada di dalam luggage kami.


Breathtaking view in Innsbruck.Perkampungan Axams di mana kami menginap.Saya sungguh teruja di sini kerana cuaca yang nyaman,bersih and hijau dikelilingnya.Kalau boleh nak duduk dan tinggal di sini.Sepatutnya kami hanya bermalam 2 malam sahaja,tapi nampak gaya macam semua orang tak mahu berganjak so my husband extended our stay here up to 3 nites to make everyone happy..


Another view from Axams to Innsbruck town


How creative orang-orang disini.Paip bomba.My kids love paip bomba ni.





5 comments:

  1. pah lama tak nampak ooo p bercuti ye ,ari tu sempat jugak jumpa dengan kak ena kan

    ReplyDelete
  2. Chik Mi..Selamat Hari Raya.Ye betul balik KL juga baru ni..Kat GTPM Chik Mi pakai nick apa

    ReplyDelete
  3. Salam lebaran Sharifah.
    Bestnya dapat bercuti di negara Eropah.
    Sedap nampak tauhu telur goreng tomyam.

    ReplyDelete
  4. salam ukhwah.thanx sudi ke blog saya.
    bestnya dapat bercuti ke europe.serius cantik perkampungan axams tu!

    ReplyDelete
  5. As salam sis,

    What a nice trip! Impressed melihat gambar bendera tanahair di bawa kemana-mana... Semangat itu yg sepatutnya kita bawa walau dimana sahaja... They said ones not forgetting their roots and be respected by others :))

    Salam dari Peru :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...