Jun 3, 2012

Padprik Sotong Pun Jadik Ler...

Minggu yang sibuk kerana ada tetamu dari Malaysia bertandang ke rumah.Walaupun hari-hari memasak,kebanyakkanya tak sempat nak ambik gambar.So minggu terakhir buat kami sebelum kami bercuti nak masukkan entry "Padprik Sotong".Lauk ni menjadi kegemaran anak-anak semenjak depa kenal apa itu Sotong...Actually resipi Padrik Sotong saya  tak pernah belajar mana-mana..cuma dulu semasa di Malaysia,selalu sangat p makan kedai TomYam so agak2 jer apa yang bahan-bahannya.Selepas beberapa kali try dan menjadik,of coz ler anak2 saya yang menjadi tukang komen tak berbayar...depa bagitahu ok,sedap...so saya setiap kali masak Padprik Sotong macam ni je la caranya setiap kali...Kalau orang tanya camne saya buat..saya just bagitahu cara saya jer...Tapi pakar-pakar masakan Siam mesti lebih arif kan..


PADPRIK SOTONG

Jom saya bagitahu camne saya buat Padprik Sotong ni.....

Bahan-Bahan...

1/2 kg sotong segar - cuci potong ikut suka (saya potong bulat)
3 biji bawang putih-tumbuk/blender
5 biji bawang merah-tumbuk/blender
1 biji bawang besar-mayang*
1 biji bawang putih-mayang*
1 batang serai-dititik*
3 helai daun limau purut-carik-carikkan*
2 batang kacang panjang-potong serong
1/2 batang lobak merah-potong serong
1/4 bahagian bunga kobis-potong ikut suka
4 biji padi-titik atau potong serong(optional)
1 sudu besar tomato puree-kalau takdak guna tomato sos maggi
1 sudu besar oyster sos
1 sudu besar kicap masin
1 sudu kecil kicap manis
2 sudu besar cili giling.(cili boh pun ok)
Minyak untuk menumis

Cara-Caranya : -

-Panaskan kuali hingga minyak panas,tumiskan dahulu bahan-bahan yang bertanda (*) iaitu bawang besar,bawang putih yang di potong serong dan serai yg dititik dan cili api yg dititik.Apabila naik bau dan bahan tumis tadi sudah layu,barulah masukkan bawang putih,bawang merah yang diblender dan cili giling.Tumis hingga garing.

-Selepas bahan tumis garing dan naik bau,baru la masukkan tomato puree,oyster sos,kicap masin,kicap manis dan tumis sebentar...s

-Masukkan sayur-sayuran yang telah dipotong,jika kering boleh masukkan air sedikit,biasanya saya tak masukkan kerana by the time kita masukkan sotong, air sotong akan turun menjadikkan ia berkuah.

-Setelah sayur kita tadi agak-agak separuh masak baru la kita masukkan sotong,kecikkan api dan goreng hingga sotong masak.Perasakan dgn garam.

Jika suka boleh juga dashkan padprik tadi dgn sos ikan NamPla untuk menaikkan rasa dan bau padpriknya..tapi jgn banyak kerana sos ikan Nampla masin rasanya....

Angkat dah boleh hidang dengan nasi putih...Cewahhhh...senang jer kan heheh...kira boleh ler padprik ni coz masa mak mentua datang dia ada makan sekali...tak de le dia komen apa-apa..tapi dia tanya ler camne saya buat coz dia kata kadang2 tu boring asyik masak masakkan yang sama jer selalu...dia nak try buat sendiri jugak kot....

This is my way of cooking Nasi Padprik.

Jom tengok apa tetamu kita buat atas meja makan kat umah saya sessi makan-makan nasi padprik dan juadah yang lain2 saya sediakan.

Sesi makan cokodok dulu..ok yang baju putih tu ler suami saya,kami semua tersadai di Ankara sebab dia ler,kalau tak kerana dia,sekarang ni mesti saya tengah tulis entry pasar berniaga pasar malam...hehehe....


Huh...Ni Sambal Telur Kicap-mak saya punya resipi ni...sedap jugak ni..nak ke resipi nya?senang jer ni....


Aish...ni Padprik Sotong yang gambar pertama tu ler...nak hidang kat tetamu siap decorate cantik lagu tu takde maknanya la..sapa-sapa mai duk umah saya haaa...cedok sendiri atas meja..protokol2 takde maknanya kat umah saya coz saya rock jer memanjang...haha...



Bersyukur dengan rezeki pemberian Allah..apa yang ada kita share ramai-ramai dgn hati yang ikhlas kerana pada saya,setiap tetamu yang datang bertandang dan kita hidangkan sesuatu sebelum mereka balik sesungguhnya rezeki kita akan bertambah-tambah murah....amin....

So agak-agak ada sapa-sapa lagi nak datang Ankara?Boleh ler singgah umah kami yang tak seberapa ni...insyallah kawan-kawan saya akan jaga sebagaimana ibu kawan-kawan jaga anda sewaktu anda kanak2 dulu...insyallah...




4 comments:

  1. salam k.pah....ros mai dah ni. hehe, bertambah nampaknya tetamu kita tu. mesti sedap sotong paprik tu.
    re: kat brunei ni mewah k.pah seafood dorg. itu yg ros jap2 masak ketam, jap2 masak ketam. hehe!!!alhamdulilah ternak badan. blk msia kuruih la kot dah kena keja blk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah...baru petama kali baca..ternak badan...hahaha...lucu sungguh....seronokkan dapat masak seafood selalu mcm kak ros..alahai kami kat sini sotong kalau sekilo frozen punya guna sikit2 heheeh...ha'ah suami nya kawan2 dr KL mai...

      Delete
  2. Salam kak Suriana, selamat berkenalan, nampak sedap la menu tu : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Evelyn...just call me Kak Pah dah ler...Suriana rasa macam muda sangat..hahah..nice meeting tu too.and tq so much for dropping by in here,blog ni pun baru lagi..belum mahir lagi...masak2 yg biasa2 saja...hari2 kena masak...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...