Jun 4, 2012

Antik-Sekadar Hobi Sempena Mengenang Zaman Dulu-Dulu....

Semenjak bila ya Kak pah suka antik-antik ni?Tak tahu pun..ye la low profile.Tapi saya memang suka apa sahaja barang-barang lama..filem2 lama(paling suka P.Ramlee)...

Masa kat Malaysia pun selalu berkunjung ke Pasar-pasar Antik di Malaysia.Kak Pah dengan suami suka barang-barang lama tapi tidak sampai hard-core kata orang..ada juga yang kami kumpul sikit...In fact,sebelum datang ke Turki ni pun suami selalu ke luar negara and from there mana-mana cenderhati yang dia suka dia mesti beli bawak balik rumah.....


Dulu bila suami ke luar negara..barang2 camni la dia suka bawak balik umah.Tu dulu sebelum saya sendiri ikut dia datang sini,biasanya barang2 macam ni dia simpan dalam beg..pasal saya tak suka sangat benda2 kecik2 sebab tak tahu menilai...tapi semenjak ikut dia ke sini...slowly dah jatuh minat mengumpul cendermata2 kecik macam ni...ntah la tiba2 jer menjak duk sini...maybe pasal saya takde mende nak dibuat kot....



Sudu Garfu kecik macam ni rasanya berpuluh ada dalam simpanan,ada yang display ada yang simpan...sebelum balik Malaysia next year saya plan nak masuk frame alas dengan baldu siang-siang dari sini..sampai Malaysia,kontena sampai jer ambik gantung jer kat dinding..jenuh nak menyusun banyak2...


Sebahagian daripada piring-piring kecik..dan glass kecik tu depa panggil "shot glass"...tapi just for display buat kenangan tempat-tempat yang kami pernah singgah...


Cawan-cawan kecik European yang saya beli sikit-sikit..sebab semasa saya mengunjungi Kutahya di Turki,kami singgah di Muzium Porselen di Kutahya..saya rasa di dalam tu beratus cawan2 kecik macam ni daripada era-era berlainan di dunia...sungguh cantik walaupun sekadar hiasan di muzium...


My display table-ni pun bukan baru yer...semua lama punya yang kami cari di Ulus tempat perabot antik dan terpakai...masih lagi cantik dan elok..takde masaalah.Quality dia pun cantik...berat lagi kayu apa saya tak tahu tapi meja ni masa saya beli 4 orang angkat...hehehe....


Table Lamp Ottoman-ni baru...kot2 sapa2 berminat ni untuk dijual juga...tapi bila kami pindah balik Malaysia ler dia punya delivery...sekali jalan masuk kontena time kami nak pindah...Banyak warna...


Kotak kayu ni kami beli semasa kami ke Gordion...tak tahu la nilai antik ke tidak...tapi kami suka dia punya bentuk...boleh letak kunci dan bil-bil kecik...


Teko trademark London...beli kat sana ler...
Jam porselen tu Royal Delft from Holland






Display sementara...nanti akan dibungkus bawak balik ke Tanahair.


Baru dan Lama...


Ada jugakkkk...Poland Kristal-ni bukan saya punya...betul..suami saya yang punya ni...hik hik





Silver plated jer la...bukan silver betul la....ni pun dapat daripada Pasar Antik di Ankara dan murah aja....


Saya peminat serving dish..dah ada la dalam simpanan sikit2 baru dan lama...but this Tureen's age was around 70's years old...Very nice condition,another addition to my serving dishes...balik esok sedara mara datang lepak2 masak2 boleh pakai lagi ni...


Replika Kapal Sinop ni memang lama...pun dapat daripada kedai antik di Ulus Ankara...suami dan anak bujang saya suka-suka2 sangat dengan replika kapal ni....balik esok tak tahu mana nak letak...sekarang ni landing dulu kat atas lemari...papan terjuih kat tapak tu pun nak kena potong sikit....nanti boleh repair and restore mana2 yang patut...



Diantara yang saya beli daripada pasar antik di ankara.






Last and not least...yang ni pun untuk di jual...kalau ada sesiapa yang berminat...boleh...

Selepas ni rasanya byk juga kot entry saya masukkan pasal apa2 2nd hand dan antik yang saya beli,sementara berada di Turki...


4 comments:

  1. salam kak pah...

    aloss tak tau pun kak pah ada beloggg...nih mai ngintiippp nih...nanti sya add link kak pah kat blog sya yerr...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya...ha'ah baru jer p chk punya link...hehehe...comei2 anak dia
      dah follow kat situ gak...time anak tido baru le senang nak baca blog

      Delete
  2. Assalamualaikum...

    pah trmksh sudi kunjungi dan baca blog akk salam kenal kembali dari akk...

    pah la ni tggl kat turki ke...wah mesti byk lambpu cantik...berkenan juga Table Lamp Ottoman...(warna pink ada tak )agak2 pah akk mampu milik tak..
    gambar lampu yg bwh sekali pun menarik tapi tu la yg ats tak pasti mampu lagu takut le nak kkenen yg bawah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PAH NANTI AKK ADD PAH KT FB SENANG LE NAK MSG2 :)))

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...