Nov 16, 2012

Project Chocolate Chips La Pulak...


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat teman-teman dan pembaca yang menyinggah ke sini hari ni.Lama juga tak update blog...takpe la ye, as long ada update walaupun sekali sekala,ada juga daripada takda..

Minggu ni saya nak share project terbaru saya semenjak saya menjumpai Coklat Chips di Ankara.The best part kat 1 pasaraya jer ada jual coklat chips ni,sebelum memang tak pernah jumpa...tapi camne nak citer ye...kat packet dia memang tulis Coklat Chips..tapi bentuk dia...camni...



tak samakan..anyway takpa janji coklat chip

So bila saya tahu coklat chip ni ada dijual di sini,apa lagi beli coklat chip ni few boxes and macam2 try resipi daripada kawan FB la..daripada blog yang dah femes dipasaran dan juga buku masakan...

Jadi entry kali ni saya share je la resipi Coklat Chip by Chef Amir...resipi ni sebenar saya dapat daripada majalah Saji keluaran khas Aidilfitri 2012 di mana beliau ada ruangan sendiri di majalah Saji iaitu "Terokai Rahsia Coklat Bersama Chef Amir"...berkali-kali saya membaca tulisan beliau sebelum saya memberanikan diri mencuba resipi Coklat Chip beliau..bukan apa saya ni kalau bab-bab baking biskut mesti fail gerenti tak menjadi...hehehe...

Kira puas hati la kan kalau cubaan pertama menjadi kan....

Walllaaaa!!!Ni gambar cubaan pertama saya buat coklat chip cookies...apa rasa?HAPPYYYY sgt2 pasal menjadik..bukan senang beb...

Cerita banyak tak mau la...ini resipi dia....:-

BAHAN-BAHAN:-
250 gm mentega
70 gm gula halus
80 gm gula perang
1/2 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
1 biji kuning (just the egg yolk)
60 gm kacang badam/walnut-dipanggang sebentar
40 gm oat -yang oat ni saya skip tapi saya ganti dgn badam/walnut
250 gm cip coklat

BAHAN AYAK
300 gm tepung
10 gm serbuk koko
1/2 sudu kecil serbuk penaik-ayak bersama
1/2 sudu kecil serbuk soda@soda bikarbonat
50 gm susu tepung
(Kesemua bahan ayak ni saya satukan,gaul-gaulkan bahan ni terlebih dahulu barula saya ayak)

CARA MENYEDIAKANNYA:-

1) Pukul mentega,gula,gula perang dan esen vanilla hingga sebati.
(Saya pukul dalam 5 minit jer tak perlu pukul hingga mentega kembang just sebati jer-sebab dia last nanti kat bawah saya akan copy balik apa yang baca dlm artikel chef amir ok)

2)Masukkan telur dan telur kuning,pukul lagi hingga sebati.
(ok step ni pun saya pukul dalam 5 minit jer,just sebatikan telur dan kuning telur jer)

3)Masukkan campuran tepung yang telah di ayak perlahan-lahan sambil di pukul.
(Ok step ni pun sama just sebatikan tepung dgn adunan pun dalam 5 minit jugak then saya offkan mixer)

4)Campurkan kekacang,oat dan cip coklat,lalu dimasukkan ke dalam adunan.
(Step ni saya hanya guna spatula untuk sebatikan adunan)

5)Gaulkan hingga sebati dan rata.

6)Sudukan adunan atau letakkan sedikit adunan di atas dulang yang telah di lengserkan dgn mentega.

7)Bakar di dalam oven/ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah Celcius selama 20 minit...

tips:actually tips ni saya dapat daripada salah seorang sahabat di facebook..."untuk mendapatkan coklat chip cookies yang lebih rangup,adunan yang siap dibancuh tu kita masukkan dalam peti ais selama 10-15 minit baru la dibakar".Dan saya telah mencuba kaedah tersebut acually it's not bad in fact memang betul lebih rangup daripada cubaan pertama saya.....

Jom layan foto-foto coklat chip saya....
Another satisfied reader of SAJI..tq Chef Amir for the lovely recipe.

Last but not least...jom baca keratan penulisan Chef Amir berkenaan biskut berasakan coklat...nak copy paste from majalah tak boleh so saya tulis balik apa yang saya baca ok.

RANGUP
Biskut rangup mengandungi cecair yang sangat rendah.Faktor berikut menyumbang kepada kerangupan biskut:-
  1. Kandungan cecair rendah dalam adunan,kebanyakkan biskut rangup dibuat daripada adunan yang agak keras.
  2. Kandungan gula dan lemak yang tinggi,ini membuat doh biskut boleh dibentuk walaupun kandungan cecair yang sedikit
  3. Dibakar dengan masa yang agak lama agar lebih banyak lembapan terpeluwap
  4. Saiz yang kecil dan nipis membuatkan biskut lebih cepat kering semasa pembakaran.
  5. Penyimpanan yang betul dan sempurna menghalang biskut masuk angin.
LEMBUT
Lembut merupakan lawan kepada rangup,jadi penyebabnya juga berlawanan:-
  1. Kandungan cecair yang tinggi
  2. Kandungan gula dan lemak yang kurang
  3. Madu,"molasses" atau sirap glukos,pemanis ini adalah bersifat menyerap lembapan persekitaran
  4. Kurang masa pembakaran
  5. Saiz yang besar dan tebal menyebabkan ia lembap
  6. Biskut mudah "lemau" jika tidak disimpan dalam bekas kedap udara.
KEMBANG
Kembang diperlukan bagi sesetengah biskut,beberapa faktor mempengaruhinya:-
  1. Kandungan gula yang tinggi menyebabkan biskut mengembang terutamanya penggunaan gula kasar berbanding gula halus atau gula aising
  2. Kandungan serbuk penaik yang berlebihan
  3. Proses memukul mentega dan gula yang lama menyebabkan byk gelembung udara dimasukkan ke dalam adunan
  4. Suhu ketuhar yang terlalu rendah
  5. Doh yang tinggi kandungan cecair
  6. Penggunaan tepung yang terlalu rendah kandungan protein.
Saya berharap apa yang saya share juga dapat memanfaatkan kawan-kawan semua kerana saya sendiri mendapati informasi daripada Chef Amir amat berguna...lepas baca 3 faktor di atas tu la baru saya faham kenapa saya bakar biskut tak pernah menjadi...

Well...end of my so call happy entry..with hope esok lusa ka..saya berjaya lagi mencuba resipi-resipi yang lain...

Wasallam...




13 comments:

  1. As salam wbt Org Turki,

    Maaf sejak kebelakangan ni bz ler pulok tak sempat nak melawat2...huhuuu Semoga orang di sana sihat2 sahaja... cookies mcm tu fav my son Iman... Mcm chipsmore... haisssh bilalah nak rajin membaking ni...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam org jauh..hahah u memang jauh di benua yg lain..tu la dok jengok bz memanjang je my fav.blogger ni siap ada competition lagi kat umah dia..hamboi2....

      Delete
  2. Hmmm...Delicious!!!
    Kisses!
    Add me in your facebook?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mariseven Zanon..tq friend.yup i will add you in Fb after this...

      Delete
  3. Aduhaiii sedapnya kak, rangup2....nnt nak cuba jugaklah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello my sweetie pie...huhuhu...belajar slow2 evelyn yang senang2...jari jemari belum lembut lagi nak mendeco cake like you...still keraaaasss

      Delete
  4. Very interesting and beautiful your blog, congratulations, Kisses from Spain.

    http://redecoratelg.blogspot.com.es/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Dear Maria...slowly writing and updating.Love from Ankara

      Delete
  5. Wahhh sedapnya.Kalau sis buat biskut mcm ni mmg sgt2 laris.Anak2 mmg suka kalau biskut atau kek yg ada coklat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norzie.......hi sayang.huh akak pun cuba2 jugak ni..sama2 kita belajar

      Delete
  6. teringin nak buat tp kat rumah xde oven.hihi...

    ReplyDelete
  7. hi sis..thnks sbb share resepi cookies ni..sodap giler..bru je cuba td..hihi..mggu lepas ade gak cba guna resepi org lain..keras plak jdi nya..yg sis punya ni rangup..sdap..sape2 yg blom cba,bleh la cuba..mmg puas hti..tqvm.. =D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...